П`ятниця, 19.04.2024, 16:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук

Бібліотека Київського енергетичного коледжу

Головна » 2012 » Квітень » 17 » Положення про бібліотеку
10:51
Положення про бібліотеку

                            П О Л О Ж Е Н Н Я

  ПРО  БІБЛІОТЕКУ  ДЕРЖАВНОГО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «КИЇВСЬКИЙ  ЕНЕРГЕТИЧНИЙ  КОЛЕДЖ»

 

1.     ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Бібліотека ДВНЗ «Київський енергетичний коледж» є навчальним, науковим, інформаційним та культурно-просвітницьким структурним підрозділом коледжу.

 

1.2.     Бібліотека в своїй діяльності керується Конституцією України, Законом України «Про освіту», Законом України «Про бібліотеку та бібліотечну справу», нормативними актами та документами з бібліотечної справи органів управління вищими навчальними закладами України, Статутом ДВНЗ «Київський енергетичний коледж», а також цим положенням.

 

1.3.     Загальне методичне керівництво бібліотекою коледжу здійснює Науково-методична комісія Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та методична Рада вузівських бібліотек .

 

2.     ЗАВДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

2.1.           Формування бібліотечного фонду відповідно до профілю ДВНЗ «Київський енергетичний коледж» та інформативних потреб читачів.

 

2.2.           Забезпечення повного, якісного і оперативного бібліотечно-бібліографічного та інформаційного обслуговування студентів, викладачів, співробітників коледжу та інших категорій читачів згідно з їх інформаційними запитами на основі широкого доступу до книжкових фондів(згідно з правилами користування бібліотекою).

 

2.3.           Сприяння вихованню гармонійної, морально досконалої особистості, свідомої свого громадського обов’язку, відкритої до інтелектуального, духовного і творчого розвитку.

 

2.4.           Пропагування та розкриття через книгу змісту загальнолюдських цінностей, історичної, наукової та культурної спадщини, ідеї національного державотворення.

2.5.           Організація та ведення довідково-бібліографічного апарату з використанням як традиційних, так і нових носіїв інформації.

 

2.6.           Розширення номенклатури бібліотечних послуг, підвищення якості  бібліотечних послуг на основі нової інформаційної техніки і технологій, комп’ютеризації інформаційно-бібліотечних процесів.

 

2.7.           Виховання інформаційної культури читачів, прищеплення їм навичок користування книгою та бібліотекою.

 

2.8.           Координація діяльності бібліотеки з структурними підрозділами та громадськими організаціями коледжу. Співпраця та взаємодія з бібліотеками інших систем та відомств, органами науково - технічної інформації.

 

3.            ЗМІСТ РОБОТИ

3.1.           Здійснює інформаційне та бібліотечно-бібліографічне обслуговування читачів.

 

3.1.1.     Організовує індивідуальне та групове обслуговування читачів на абонентах та читальному залі .

 

3.1.2.     Безкоштовно забезпечує читацький контингент ДВНЗ «Київський енергетичний коледж» основними бібліотечними послугами.

 

3.1.3.     Організовує для студентів згідно з навчальним планом книжкові виставки та інше.

 

3.2.           Формує бібліотечний фонд шляхом придбання наукової, навчальної, художньої літератури згідно з навчальними планом та  програмами.

 

3.2.1. Здійснює організацію, раціональне розміщення та облік основних та додаткових бібліотечних фондів, їх збереження, реставрацію та консервацію.

 

3.3.           Створює і веде систему бібліотечних каталогів і бібліографічних картотек, традиційних і сучасних машинних носіїв інформації з метою багатоаспектного бібліографічного розкриття бібліотечного фонду.

 

3.3.1.     Спільно з громадськими організаціями та викладачами коледжу проводить читацькі конференції, літературні вечори та диспути, інші масові заходи.

 

3.4.           Веде господарсько-економічну діяльність, спрямовану на покрашення умов праці читачів та співробітників бібліотеки на основі даних повноважень.

 

3.5.           Вивчає і впроваджує в практику роботи передовий бібліотечний досвід, а також результати бібліотечних науково-дослідницьких робіт. Здійснює перехід на нові бібліотечні технології.

 

3.6.           Проводить навчально-методичну роботу (аналітичну, організаційну, консультативну) по удосконаленню всіх напрямків діяльності бібліотеки.

3.7.           Забезпечує підвищення професійного, загальноосвітнього та культурного рівня працівників бібліотеки. Організовує навчання фахівців бібліотеки роботі з комп’ютерною технікою в автоматизованих системах.

 

4.                     УПРАВЛІННЯ. СТРУКТУРА ТА ШТАТИ.

                    МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

4.1.           Керівництво бібліотекою здійснює завідуючий бібліотекою, який  підпорядкований заступнику директора з навчально-методичної роботи і є членом Педагогічної та Методичної рад.

Завідуючий бібліотекою призначається наказом директора ДВНЗ «Київський     енергетичний коледж».

 

4.2.           Завідуючий бібліотекою повністю відповідає за роботу бібліотеки, видає розпорядження та накази, які обов’язкові для всіх працівників. Завідуючий бібліотекою може бути обраний на конкурсній основі.

 

4.3.           Витрати на утримання бібліотеки передбачаються загальною схемою ДВНЗ «Київський енергетичний коледж».

 

4.4.           Працівники  бібліотеки призначаються і звільняються наказом директора коледжу за поданням завідуючого бібліотекою.

 

4.5.           Структура та штати бібліотеки затверджуються директором ДВНЗ «Київський енергетичний коледж».

 

4.6.           Керівництво коледжу забезпечує бібліотеку необхідними службовими і виробничими приміщеннями, комп’ютерною технікою і технічними засобами, необхідним обладнанням і устаткуванням.

 

4.7.           Забороняється використовувати приміщення бібліотеки для робіт, не передбачених завданням бібліотеки.

 

4.8.           Правила користування бібліотекою розробляються на підставі типового положення і затверджуються директором коледжу.

 

4.9.           Річні плани та звіти про роботу бібліотеки затверджуються директором коледжу.

 

4.11.       Бібліотека залучає читачів до управління бібліотекою і до оцінки її діяльності.

 

4.12.       Бібліотечні працівники несуть відповідальність за збереження бібліотечного фонду та майна бібліотеки відповідно до діючого законодавства.

 

5.           БІБЛІОТЕКА МАЄ ПРАВО

5.1.          Представляти  Державний вищий навчальний заклад «Київський енергетичний коледж»  в різних установах і організаціях, брати безпосередню участь в роботі наукових конференцій, нарад, семінарів з питань бібліотечної та інформаційно-бібліотечної діяльності.

 

5.2.          Знайомитись з навчальними планами, програмами та тематикою навчально-методичної роботи коледжу. Одержувати від його структурних підрозділів матеріали та відомості необхідні для вирішення поставлених перед бібліотекою завдань.

 

5.3.           Розпоряджатися виділеними бібліотеці асигнуваннями; використовувати економію фонду оплати праці і частину коштів, одержаних від госпрозрахункової діяльності, на становлення доплат та добавок співробітникам бібліотеки за сумісництвом професій (посад), збільшення обсягу робіт, розширення зони обслуговування, високі досягнення у праці, а також їх матеріальне заохочення.

 

5.4.           Розробляти структуру та штатний розпис бібліотеки, здійснювати у встановленому порядку підбір та розстановку кадрів.

 

5.5.    Встановлювати посадові оклади відповідно до діючих схем в межах фонду оплати праці бібліотеки.

Переглядів: 2029 | Додав: biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: